Jullie foto's en de Auteurswet - Hoe zit dat precies?

Jullie trouwfoto's en de Auteurswet

In de Auteurswet staat dat alleen de maker van een werk bevoegd is om dat werk te publiceren en reproduceren. Mooi is dat, dan zouden jullie je eigen trouwfoto's dus niet eens mogen delen op bijvoorbeeld Facebook? Dat ligt gelukkig iets anders.

Het klopt dat wij als fotografen het Auteursrecht hebben op jullie foto's. Dat is nou eenmaal zo in de wet vastgelegd. Dat Auteursrecht kun je overdragen, maar dat doen wij niet omdat we dan echt helemaal niks meer te zeggen hebben over de foto's die wij gemaakt en bewerkt hebben. 

Moet dat dan?

Nou, er is wel een situatie denkbaar waarin wij toch graag het laatste woord hebben. Bijvoorbeeld als iemand een foto die wij gemaakt hebben, heel raar gaat bewerken en op sociale media post, met daarbij wel de vermelding dat het een foto van Trouwfotomakerij is. Je begrijpt dat we daar dan niet blij mee zouden zijn. Doordat we het Auteursrecht dan nog hebben, kunnen we dan bezwaar maken en die foto weg laten halen. 

Wél: gebruiksrecht van jullie trouwfoto's

Het zou niet erg praktisch zijn als jullie ons elke keer om toestemming zou moeten vragen als je iets met júllie trouwfoto's wilt doen. Het zou ook gewoon raar zijn. Tenslotte zijn het jullie foto's toch? Klopt.

Daarom geven we jullie bij de aflevering van de foto's officieel het gebruiksrecht op de foto's, wat dus inhoudt dat jullie de foto's gewoon zo vaak als je wilt kunt gebruiken om af te drukken, op internet te plaatsen, en op elke andere wijze te vertonen. Dat gebruiksrecht is trouwens niet zomaar weer 'door te geven' aan anderen. 

Uiteindelijk zijn het dus jullie foto's, die auteursrechtelijk gezien van ons zijn, maar die jullie gewoon mogen gebruiken. Snap je het nog? :-) 

Niet zo streng

Klinkt allemaal heel juridisch en ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk nogal mee. De Auteurswet is er vooral om de maker van een werk (dat zijn wij dus) de mogelijkheid te geven iets te doen tegen 'misbruik' van het werk. Voor ons is het voornamelijk belangrijk dat er geen sterk bewerkte foto's online verschijnen met onze naam er onder terwijl we niet achter die bewerking kunnen staan. Noem het maar "bewaking van onze reputatie".

Tag je ons? @Trouwfotomakerij

Waar we dan weer wél heel blij van worden, is als jullie onze naam vermelden als jullie de door ons gemaakte foto's op sociale media delen! Dat geldt dan dus wél alleen foto's zoals wij ze aan jullie hebben aangeleverd. 

Kennismaking aanvragen
gratis en vrijblijvend, bij jullie thuis

Wij zijn heel blij met onze keuze en raden dan ook iedereen Trouwfotomakerij aan!
- Roxanne en Christophe

Klik hier voor de uitgebreide recensies

Trouwfotomakerij - jullie trouwfotograaf voor de héle dag

Je vindt ons ook op:

Trouwfotomakerij - jullie trouwfotograaf voor de héle dag

Je vindt ons ook op:

Zoek in deze website

 

Trouwfotomakerij • Bollenhof 9 • 1911 DW Uitgeest
 06 - 111 02 999 WhatsApp
 info@trouwfotomakerij.nl
KVK 55752772 • BTW nr. NL002066322B15

Privacyverklaring  •  Algemene Voorwaarden