Jullie foto's en de Auteurswet - Hoe zit dat precies?

Jullie trouwfoto's en de Auteurswet

In de Auteurswet staat dat alleen de maker van een werk bevoegd is om dat werk te publiceren en reproduceren. Mooi is dat, dan zouden jullie je eigen trouwfoto's dus niet eens mogen delen op bijvoorbeeld Facebook? Dat ligt gelukkig iets anders.

Het klopt dat wij als fotografen het Auteursrecht hebben op jullie foto's. Dat is nou eenmaal zo in de wet vastgelegd. Strikt genomen betekent het dat wij zeggenschap hebben over hoe de foto's gebruikt mogen worden - en hoe niet.

Moet dat dan?

Nou, er is wel een situatie denkbaar waarin wij toch graag het laatste woord hebben. Bijvoorbeeld als iemand een foto die wij gemaakt hebben, heel raar gaat bewerken en op sociale media post, met daarbij wel de vermelding dat het een foto van Logo Trouwfotomakerij is. Je begrijpt dat we daar dan niet blij mee zouden zijn. 

Wél: gebruiksrecht van jullie trouwfoto's

Het zou niet erg praktisch zijn als jullie ons elke keer om toestemming zou moeten vragen als je iets met júllie trouwfoto's wilt doen. Het zou ook gewoon raar zijn. Tenslotte zijn het jullie foto's.

Daarom geven we jullie bij de aflevering van de foto's officieel het gebruiksrecht op de foto's, wat dus inhoudt dat jullie de foto's gewoon zo vaak als je wilt kunt gebruiken om af te drukken, op internet te plaatsen, en op elke andere wijze te vertonen. 

Uiteindelijk zijn het dus jullie foto's, die auteursrechtelijk gezien van ons zijn, maar die jullie gewoon mogen gebruiken. Snap je het nog? :-) 

Niet zo streng

Klinkt allemaal heel juridisch en ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk nogal mee. De Auteurswet is er vooral om de maker van een werk (dat zijn wij dus) de mogelijkheid te geven iets te doen tegen 'misbruik' van het werk. Voor ons is het voornamelijk belangrijk dat er geen sterk bewerkte foto's online verschijnen met onze naam er onder terwijl we niet achter die bewerking kunnen staan. Noem het maar "bewaking van onze reputatie".

Tag je ons? @Logo Trouwfotomakerij

Waar we dan weer wél heel blij van worden, is als jullie onze naam vermelden als jullie de door ons gemaakte foto's op sociale media delen! Dat geldt dan dus wél alleen foto's zoals wij ze aan jullie hebben aangeleverd. 

Kennismaking aanvragen
gratis en vrijblijvend, bij jullie thuis

Roxanne en Christophe
Roxanne en Christophe Vanaf de eerste kennismaking waren wij al vrij positief dat het op onze trouwdag goed zou komen! Wij zijn heel blij met onze keuze en raden dan ook iedereen Logo Trouwfotomakerij aan!

Klik hier voor de uitgebreide recensies

Klik op de fotostrook om veel meer voorbeelden van ons werk als trouwfotografen te bekijken.

Jullie mooiste dag verdient de mooiste foto's

Logo Trouwfotomakerij

Logo Trouwfotomakerij fotografeerde al vele bruiloften in o.a. Alkmaar, Hoorn, Haarlem, Bloemendaal, Noordwijk, Alphen aan den Rijn, Zoetermeer, Gouda, Rotterdam, 's-Gravenzande, Delft, Nootdorp, Montfoort, Papendrecht, Leusden, Amersfoort, Barneveld, Utrecht, Ermelo, Putten, Apeldoorn, Holten, Enschede, Heerlen, Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Den Helder, Harderwijk, Lemmer, Ouddorp... kortom we komen óveral. Ook bij jullie? Vraag snel een vrijblijvende kennismaking aan!

Ornament