Logo Trouwfotomakerij - professionele trouwfotografie

Veelgestelde vragen

Een trouwfotograaf uitkiezen doe je niet elke dag en wij kunnen ons voorstellen dat jullie wel wat vragen zullen hebben. Sommige vragen krijgen we eigenlijk altijd wel en die hebben we daarom maar voor het gemak op deze pagina geplaatst. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Voor de trouwdag

Kunnen we éérst kennismaken voor we besluiten jullie in te huren?

Kunnen we éérst kennismaken voor we besluiten jullie in te huren?

Jazeker, dat kan, graag zelfs! Klik hier om naar de pagina te gaan waar je een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek kunt aanvragen. We kijken er nu al naar uit!

Tijdens het kennismakingsgesprek vragen we jullie ook al zoveel mogelijk details van de trouwdag omdat we dan in elk geval al veel informatie hebben op het moment dat jullie besluiten ons definitief te boeken. 

Daarnaast kunnen we alle vragen beantwoorden die jullie op dat moment hebben, en jullie ook wat tips meegeven over zaken waar jullie misschien nog niet aan gedacht hadden.

Onze bruiloft is heel eenvoudig, is een professionele fotograaf dan wel nodig?

Onze bruiloft is heel eenvoudig, is een professionele fotograaf dan wel nodig?

Wij vinden dat élk bruidspaar en elke bruiloft het verdient om zo goed en mooi mogelijk in beeld te worden gebracht. En dat je daar professionele fotografen voor nodig hebt. 

Je hoeft geen kastelen af te huren en met glimmende koetsen met een achtspan Friese paarden aan te komen om een hele mooie bruiloft te hebben. Onze taak én vaardigheid is om elke bruiloft mooi en goed in beeld te brengen - of je nou 10 gasten hebt of 300, een groot feest of een intiem gebeuren, dat maakt echt niet uit.

Wat wel een feit is: een groot deel van de dag zal echt volkomen aan je voorbijgaan. Jullie zijn zó bezig met de bruiloft, het trouwen, de zenuwen (jawel, iedereen) dat er dan niks mooiers is dan achteraf aan de hand van een heleboel echt goede foto's de dag opnieuw te kunnen beleven.

Alle dingen die jullie ontgaan zijn: wij hebben ze gezien. En we hebben de foto's om het te bewijzen.

"Mijn broer kan ook goed fotograferen"
Dat familielid of die buurman, kennis of collega die ook een camera heeft, kan ongetwijfeld mooie foto's maken. Trouwfotografie is echter een vak. Dat vereist echt ervaring en specifieke vaardigheden. Bovendien: jullie familie en vrienden komen om deze bijzondere dag samen met jullie te beleven! 

Het kan niet over.
Tijdens jullie trouwdag moet de fotograaf er staan op de cruciale momenten, moet hij oog hebben voor, en inspelen op elke (onverwachte) gebeurtenis. Het moet in één keer goed, het kan niet over. Dat vereist professionals. Zodat jullie tot in lengte van jaren letterlijk kunnen terugkijken op die mooiste dag, met alles wat daarbij kwam kijken.

 

Wij willen maar een gedeelte van de dag een fotograaf. Kan dat ook?

Wij willen maar een gedeelte van de dag een fotograaf. Kan dat ook?

Ja, dat kan. We werken dan met een uurtarief voor één of twee fotografen en de reiskosten zijn niet bij de prijs inbegrepen maar worden achteraf vastgesteld. Ook is een fotoalbum niet bij de prijs inbegrepen, maar dit kan natuurlijk wel worden bijbesteld. Meer informatie hierover op de pagina met prijsinformatie

Wij trouwen in het buitenland. Kunnen we jullie dan ook boeken?

Wij trouwen in het buitenland. Kunnen we jullie dan ook boeken?

Vanzelfsprekend, we komen fotograferen waar jullie maar willen! Daar moet dan wel eerst een passende offerte voor gemaakt worden, dus neem vooral even contact op om dat te bespreken. 

Houd er ook rekening mee dat wij niet zomaar in alle landen mogen werken. Buiten de EU hebben we daarvoor een werkvisum nodig en het aanvragen daarvan kost soms maanden! 

Hoe lang van tevoren moeten wij jullie boeken?

Hoe lang van tevoren moeten wij jullie boeken?

Wacht daar niet te lang mee. Het is helemaal niet gek om al een jaar van tevoren je fotograaf (maar ook een band, dj, feestzaal etc) te boeken. Er is ook bij bruiloften sprake van een 'seizoen', dat grofweg loopt van april tot september. Het kan dan behoorlijk druk zijn!

Ook als je een bijzondere datum hebt gekozen voor jullie bruiloft is het raadzaam echt op tijd de boekingen te doen.

Als je ons boekt, reserveren we niet alleen jullie trouwdag zelf, maar plannen we ook tijd in voor de voorbereidingen en natuurlijk de nabewerkingstijd van jullie trouwreportage. Bovendien betekent een boeking voor ons ook dat we voor de dagen direct ná de boeking sowieso geen boeking meer accepteren. We willen elk bruidspaar de aandacht geven die het verdient en dat kan niet als je moe van een reportage de dag ervóór aan de volgende begint. 

Dat allemaal gezegd hebbend: zitten jullie met de handen in het haar omdat jullie fotograaf op het laatste moment toch heeft moeten afzeggen? Bel direct, dan overleggen we wat er mogelijk is.

Wij willen jullie boeken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Wij willen jullie boeken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Allereerst: wat leuk dat jullie voor ons hebben gekozen en hartelijk dank voor het vertrouwen dat jullie in ons hebben!

Hoe nu verder? Neem snel contact op om een afspraak voor het kennismakingsgesprek in te plannen. 

Na het kennismakingsgesprek krijgen jullie een opdrachtbevestiging waarin nog eens precies op een rij wordt gezet wat jullie van ons kunnen verwachten. Zodra wij die opdrachtbevestiging getekend van jullie terugkrijgen, is de boeking definitief en gaan we met jullie aftellen tot de grote dag!

Gratis en vrijblijvende kennismaking bij jullie thuis.

Tijdens de trouwdag

Wij houden niet zo van poseren. Is dat een probleem?

Wij houden niet zo van poseren. Is dat een probleem?

Helemaal niet! Onze stijl is juist om jullie en de bruiloftsgasten te fotograferen zoals jullie zijn. We kunnen wel stellen dat we in staat zijn jullie in no-time ontspannen voor de lens te krijgen, óók bij het maken van de "officiële" foto's. 

Waarschijnlijk loop je niet elke dag in zo'n trouwjurk of kostuum rond en is gefotografeerd worden ook geen dagelijkse bezigheid. Dat weten we en daar kunnen we heel goed mee omgaan. Niets moet, alles mag en als de foto's klaar zijn horen we eigenlijk altijd de reactie "echt zoals wij zijn". En daar gaan we voor!

Hoeveel foto's maken jullie?

Hoeveel foto's maken jullie?

Veel meer dan jullie er uiteindelijk krijgen, maar dat is omdat we van veel belangrijke momenten series 'schieten' waar we dan later de beste beelden uit kiezen. 

Hoeveel foto's jullie uiteindelijk zullen krijgen is niet exact te zeggen, maar je kunt rekenen op tussen de 600 en 900 foto's voor een reportage die de hele dag duurt. Het worden er al snel meer als je naast een burgerlijk huwelijk, ook in de kerk trouwt, bijvoorbeeld. 

Maken jullie ook groepsfoto's?

Maken jullie ook groepsfoto's?

Jazeker, dat is altijd wel een vast onderdeel van een trouwdag: het maken van de groepsfoto's. Hoe dat er precies uit zal zien verschilt per bruidspaar. Soms gaat het om één grote groepsfoto met alle familie, vrienden en andere gasten, en een andere keer zijn het heel veel verschillende opstellingen van kleinere groepjes.

Als dat laatste het geval is, adviseren we jullie een ceremoniemeester aan te stellen die alle mensen goed kent en die bij het maken van die groepsfoto's assisteert om de juiste mensen op het goede moment bij elkaar te roepen. Wij weten niet wie "oom Henk" is en het is niet leuk als jullie als bruidspaar op dat moment moeten fungeren als 'regisseurs' van de groepsfoto's. Jullie taak is uitsluitend: trouwen, veel lachen en gelukkig zijn :)

Realiseer je ook dat het maken van groepsfoto's voor jullie best vermoeiend kan zijn, dus denk goed na over hoevéél je er wilt maken.

Eten jullie mee?

Eten jullie mee?

Ja, graag! Wij vinden het echter niet gepast om ons te gedragen als bruiloftsgast en om die reden zul je ons nooit aan tafel zien bij jullie andere gasten. We bespreken vooraf met jullie hoe dat voor ons geregeld zal worden. 

Uiteraard blijven we ook tijdens jullie feestelijke diner alert op situaties die het verdienen gefotografeerd te worden. 

Na de trouwdag

Hoe lang duurt het voor we de foto's krijgen?

Hoe lang duurt het voor we de foto's krijgen?

In de regel moet je er rekening mee houden dat het afwerken van de foto's drie à vier weken in beslag zal nemen. 

Ik wil de foto's liever zelf bewerken, kan dat?

Ik wil de foto's liever zelf bewerken, kan dat?

De foto's die wij maken, gaan niet zonder onze bewerking en goedkeuring de deur uit. Dus nee, wij geven geen 'ruwe beelden' (of 'RAW-files' zoals wij ze noemen) af.

Wél krijgen jullie natuurlijk alle bewerkte foto's in de hoogste resolutie, zonder watermerken en met alle gebruiksrechten.

Hoe zit het met auteursrechten op de foto's?

Hoe zit het met auteursrechten op de foto's?

Volgens de Nederlandse Auteurswet ligt het auteursrecht van foto's altijd bij de fotograaf. Dat houdt echter niet in dat jullie aan beperkingen gehouden zijn. Met het afleveren van de foto's geven wij jullie formeel toestemming om met de foto's te doen wat jullie willen. Jullie krijgen de foto's in de hoogste resolutie (dus geschikt voor grote afdrukken) en uiteraard zónder watermerk of logo's.

Wij behouden wél het recht een deel van de gemaakte beelden te gebruiken voor eigen promotie op onze website, en advertenties en 'posts' via Facebook en Instagram. De foto's die we daarvoor willen gebruiken, leggen we wel altijd eerst aan jullie voor. 

Kunnen we de foto's ook op social media plaatsen?

Kunnen we de foto's ook op social media plaatsen?

Jazeker! Leuk zelfs! Zoals ook vermeld bij de vraag over het auteursrecht, hebben jullie onze formele toestemming om de foto's te gebruiken zoals jullie dat zelf leuk vinden. Jullie ontvangen van ons alle bewerkte foto's in twee formaten: de hoogste resolutie, te gebruiken voor als je foto's wil laten afdrukken en een kleiner formaat dat beter hanteerbaar is in e-mail en social media. 

We zouden het wél heel leuk vinden als jullie de bedrijfsnaam en misschien zelfs een linkje naar onze website zouden vermelden als jullie de foto's op bijvoorbeeld Facebook plaatsen. 

Wat als...

Wat als jullie apparatuur stuk gaat?

Wat als jullie apparatuur stuk gaat?

Voor wij vertwijfeld met de handen in het haar staan, moeten er meerdere camera's kapot zijn gegaan. Die kans is dus niet groot... Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar dan hebben we voldoende reserve-apparatuur bij ons om de reportage gewoon te maken. Jullie zullen er niets van merken!

Wij gebruiken professionele camera's, lenzen en lichtapparatuur van Canon, Pentax, Fuji en Sigma. 

Wat gebeurt er als wij ziek zijn of om een andere dringende reden de bruiloft uitstellen?

Wat gebeurt er als wij ziek zijn of om een andere dringende reden de bruiloft uitstellen?

We gaan er vanuit dat er wel heel wat aan de hand moet zijn voor jullie je eigen bruiloft zouden uitstellen. Om die reden is het antwoord op deze vraag: "dan gebeurt er wat ons betreft niets".

Op het moment dat jullie een nieuwe datum hebben gekozen, horen we dat graag zo snel mogelijk. We gaan dan jullie bruiloft alsnog vastleggen, aangenomen dat we voor die datum niet al een andere boeking hebben staan. Mocht het gebeuren dat wij op jullie nieuwe datum al geboekt zijn, dan krijgen jullie de aanbetaling van ons terug en vervalt de boeking. 

Wat gebeurt er als jullie ziek zijn?

Wat gebeurt er als jullie ziek zijn?

Het moet wel héél erg mis zijn voor we wegens ziekte zouden afzeggen. Maar áls het zo ver zou komen, hebben we voldoende collega's in ons netwerk waar we in zo'n geval een beroep op kunnen doen.

We hebben jullie geboekt maar we gaan toch niet trouwen. Wat nu?

We hebben jullie geboekt maar we gaan toch niet trouwen. Wat nu?

Wij reserveren jullie trouwdag voor jullie, plus de tijd die we daarna nodig hebben om jullie fotoreportage optimaal af te kunnen leveren. De aanbetaling wordt daarom niet teruggestort in het geval dat de bruiloft wordt geannuleerd (dus niet uitgesteld!).

Financieel

Moeten we bij het boeken aanbetalen?

Moeten we bij het boeken aanbetalen?

Wij berekenen bij de ondertekening van de opdrachtbevestiging direct een niet-terugvorderbare aanbetaling van € 250,-. Dit bedrag krijgen jullie niet terug als de boeking wordt geannuleerd (en dus niet alleen uitgesteld). Dit omdat wij jullie trouwdatum én de dagen erna reserveren voor het maken, selecteren en nabewerken van jullie trouwreportage.

Voor die dagen nemen wij dan ook geen andere boekingen aan. Als dan een bruiloft wordt geannuleerd, hebben wij ten onrechte de genoemde dagen voor jullie vrijgehouden en geen andere boekingen aangenomen. Vandaar dat wij op dat moment de aanbetaling als vergoeding voor misgelopen opdrachten beschouwen. 

Als een bruiloft wordt uitgesteld, is er niets aan de hand. Wij gaan er vanuit dat onvoorziene omstandigheden een uitstel noodzakelijk kunnen maken. Mochten wij op jullie nieuwe datum niet beschikbaar zijn, dan wordt de aanbetaling teruggestort. 

Wij trouwen op een Waddeneiland. Waarom geldt de All-In-prijs dan niet?

Wij trouwen op een Waddeneiland. Waarom geldt de All-In-prijs dan niet?

Bij het All-In-pakket fotograferen we jullie héle trouwdag en dat betekent doorgaans dat de laatste veerboot terug naar het vasteland al is vertrokken als jullie feest is afgelopen en wij de spullen inpakken. En na een hele dag fotograferen zien we het niet zitten om per roeiboot terug te gaan . Dat betekent dus dat we op het eiland moeten overnachten.

De extra kosten van de overtochten en de overnachting moeten we daarom wel doorberekenen, waardoor de normale All-In-prijs van € 2.395,- niet van toepassing kan zijn. Neem vooral contact met ons op als jullie toch graag willen dat we op jullie trouwdag komen fotograferen, dan maken we een speciale offerte.

Hoeveel uur is er inbegrepen in de prijs van € 2.395,-?

Hoeveel uur is er inbegrepen in de prijs van € 2.395,-?

Bij het All-In-pakket geldt geen tijdslimiet. We zijn er de hele dag, zolang jullie willen. Een trouwreportage zoals wij die maken, vertelt jullie straks het héle verhaal van jullie trouwdag.

Worden de reis- en eventuele verblijfskosten van de fotografen apart doorberekend?

Worden de reis- en eventuele verblijfskosten van de fotografen apart doorberekend?

Bij het All-In-pakket zijn alle reiskosten binnen Nederland inbegrepen. Bij het Maatwerk-pakket worden de gereden kilometers achteraf berekend en in rekening gebracht.

Als de bruiloft op een Waddeneiland plaatsvindt worden ook verblijfskosten in rekening gebracht. Voor de Waddeneilanden geldt namelijk dat we 's avonds na het feest niet meer van het eiland af kunnen en dat we daar dan dus moeten overnachten. Dat zal de prijs echter niet schrikbarend hoger maken, maar neem in dat geval zeker even contact met ons op, dan maken we een voorstel helemaal op maat.

Creativiteit, passie en vakkennis in trouwfotografie.

Beste Bart en Martin,

We genieten elke dag nog na van de prachtige foto's. Wat ben ik blij dat we voor jullie hebben gekozen als fotografen op onze bruiloft. We willen jullie daarom nogmaals bedanken voor de geweldige dag en wij raden jullie bij iedereen aan. Relaxt, vertrouwd, gezellig en niet te vergeten: Top werk.


Jens en Agnes

 info@trouwfotomakerij.nl  •   06 - 111 02 999  •   072 - 56 26 910

Je vindt ons ook op:

Privacyverklaring  •  Reset cookietoestemming  •  Algemene Voorwaarden
"Only photography has been able to divide human life into a series of moments, each of them has the value of a complete existence."
Eadweard Muybridge
Privacyverklaring  •  Reset cookietoestemming  •  Algemene Voorwaarden
"Only photography has been able to divide human life into a series of moments, each of them has the value of a complete existence."
Eadweard Muybridge