Cookie erbij? (Info)
Logo Trouwfotomakerij - professionele trouwfotografie

Tradities rond de trouwdag

Trouwen. Dat doet de mens al sinds de Romeinen en Grieken en er zijn zelfs aanwijzingen gevonden van vóór die tijden, van rituelen die duiden op een vorm van huwelijk. In al die jaren zijn vele tradities ontstaan. Wij merken dat steeds meer mensen het leuk vinden om die oude tradities in ere te houden. Daarom zetten we er op deze pagina een aantal op een rijtje. Want wij houden er ook van. Maar onthoud goed: er moet niks, er mag van alles!

Kleding van de bruid

Kleding van de bruid

De kleur
Je ziet hem nog heel veel, de witte of bijna witte trouwjurk. Vaak omdat bruiden dat nou eenmaal mooi vinden, of vanuit een gevoel van traditie, van "hoe het hoort". Vaak wordt gezegd dat de witte trouwjurk zou staan voor maagdelijkheid. Maar denk ook aan de Romeinse tijd, waar wit de kleur van het feest was - een soort Sensation White maar dan van vroeger. Er is echter geen enkele reden om niet gewoon lekker de kleur uit te kiezen die je zelf het mooist vindt!

Jurk blijft geheim!
Wat de bruid ook uitkiest: het is traditie dat de bruidegom haar outfit van tevoren niet te zien krijgt. Pas als de bruid helemaal is opgedoft, op de ochtend van de bruiloft, mag de bruidegom de met zorg uitgekozen bruidskleding zien. (Andersom geldt dat trouwens niet, maar dat lees je in het gedeelte over de bruidegom.)

Same-Sex-Marriage
En wat dan als twee vrouwen trouwen? Daar voorzien de tradities niet echt in, omdat dat nu eenmaal veel minder historie kent. Maar als je bovenstaande in het achterhoofd houdt, zou ik zeggen: jullie mogen elkaars outfits niet zien van tevoren. Wel is het dan van groot belang dat er een 'vertrouweling' wordt aangewezen die met jullie beiden (apart!) kleding gaat kopen, om zodoende te zorgen voor een optimale 'match'.  

Kleding van de bruidegom

Kleding van de bruidegom

Wie kiest?
Tegenwoordig hoor je vaak dat de bruid niet mag weten of wil weten wat haar bruidegom zal dragen op de trouwdag. De traditie is echter wel dat de bruid zelfs bepáált wat de bruidegom aantrekt. Het moet namelijk matchen met de bruidskleding, en dat kan alleen als je weet wat de bruidskleding ís. Met andere woorden: de bruidegom kan niet zelf zomaar iets gaan uitkiezen.

Als de bruid toch echt niet wil weten wat hij zal dragen, dan vraagt ze een 'vertrouweling' om met de bruidegom te gaan shoppen voor een pak en accessoires. 

Same-Sex-Marriage
En wat dan als twee mannen trouwen? Daar voorzien de tradities niet echt in, omdat dat nu eenmaal veel minder historie kent. Maar als je bovenstaande in het achterhoofd houdt, zou ik zeggen: jullie mogen elkaars outfits niet zien van tevoren. Wel is het dan van groot belang dat er een 'vertrouweling' wordt aangewezen die met jullie beiden (apart!) kleding gaat kopen, om zodoende te zorgen voor een optimale 'match'. 

Draag je een colbert? Dan dit niet vergeten:

  • Als je gaat zitten, doe dan de knoop/knopen van je colbert los. Bij de meeste mensen gaat een colbert heel raar zitten als je de knopen vast laat. 
  • Als je staat, knoop je colbert dicht volgens deze vuistregels:
    • Heeft je colbert één knoop, dan is het simpel: die moet dicht als je staat.
    • Twee knopen? Dan de bovenste dicht. Nooit de onderste.
    • Drie knopen? Bovenste mág dicht, middelste móet dicht, onderste mag nooit dicht.
  • Driedelig pak? - Dan hóeft het colbert nooit dichtgeknoopt te worden, het vestje is dan wél altijd gesloten. 

Het bruidsboeket

Het bruidsboeket

De bloemen
Tegenwoordig kies je bloemen die passen bij de kleur van je kleding, of bloemen die voor jou een speciale betekenis hebben of bloemen die je gewoon mooi vindt. Vroeger zat er meer symboliek achter de keuze van de bloem. Rozen als teken van de liefde of lelies als symbool voor deugdzaamheid bijvoorbeeld.

Wie bestelt en betaalt het boeket?
Traditioneel is dat de taak van de bruidegom. Niet echt een praktische traditie, omdat moet worden voorkomen dat de gebruikte kleuren in het boeket niet passen bij de kleding van de bruid. Het is daarom beter dat je dit samen beslist en dat de bruid bepaalde bloemen en/of kleuren afwijst zonder te zeggen waarom.

Hoe draag je het?
Vóórdat jullie getrouwd zijn, heeft de bruid het boeket in de rechterhand
Eenmaal getrouwd, draagt zij het boeket in de linkerhand. 

Moet je dat dan de hele dag vasthouden?
Bij het betreden en verlaten van de trouwzaal en eventueel de kerk, heeft de bruid het boeket in haar hand. Tijdens de huwelijksceremonie (stadhuis, kerk) ligt het bruidsboeket op een tafel vóór jullie of in elk geval vlakbij. Wil je het traditioneler aanpakken, dan geeft de bruid het boeket aan een bruidsmeisje 'in bewaring' tijdens de ceremonie (stadhuis én kerk).

Ook tijdens de fotoshoots zal de bruid het boeket vaak in haar hand hebben, maar daar gelden verder geen 'regels'. Vanaf de receptie is het prima als het boeket (al dan niet in een vaas, afhankelijk van de vorm van het bloemstuk) op een tafel staat.

Gooien met je bruidsboeket

Gooien met je bruidsboeket

Het gooien van het bruidsboeket is van oorsprong geen Nederlandse gewoonte. Naar het schijnt is het een Angelsaksische gewoonte en is deze onder invloed van wat wij hier in films zien 'over komen waaien'.

Het is de bedoeling dat de bruid zonder achterom te kijken het bruidsboeket naar achteren gooit, naar alle vrijgezelle dames. Deze proberen het bruidsboeket te vangen. Volgens de traditie is degene die het bruidsboeket vangt, de eerstvolgende die gaat trouwen.

Vind je het zonde om dat met je echte boeket te doen (bijvoorbeeld omdat je het wilt bewaren)? Laat dan een kleiner "gooi"-boeketje maken in dezelfde stijl als je echte bruidsboeket.

Corsages - Wie draagt ze en hoe dan?

Corsages - Wie draagt ze en hoe dan?

Corsages worden traditioneel gemaakt van een enkel blad en een bloem die ook in het bruidsboeket zijn verwerkt. De mannen dragen de corsage met de steel naar beneden en de vrouwen dragen de corsage met de steel naar boven. Dit hoeft niet perse op de jurk te worden gespeld, maar je kunt het mini-bloemstukje ook als vrouw zijnde aan de pols dragen of op een hoed.

Als de corsage op de kleding wordt gedragen, dan is dat altijd aan de linkerkant.

Wie dragen een corsage?
Volgens de etiquette dragen de bruidegom, de ouders van het bruidspaar, de bruidsmeisjes en -jonkers en de getuigen een corsage. Je bent natuurlijk geheel vrij dit uit te breiden naar (groot-)ouders, broers, zussen en verder mensen met wie je erg 'close' bent en die ook meer dan andere gasten betrokken zijn bij de bruiloft. Noem het maar jullie "inner circle".

De bruidegom draagt meestal een iets uitbundigere/grotere corsage dan de anderen. De bruid draagt meestal geen corsage. Zij heeft immers het boeket al in haar handen. 

De "First Look"

De "First Look"

Het ouderlijk huis
De traditie wil dat de bruidegom de bruid ophaalt vanuit haar ouderlijk huis en dat jullie de nacht voor de bruiloft ook niet op één adres zijn. Als het zo kan, is het misschien wel het leukst als ook de bruidegom vanuit zijn ouderlijk huis aan de trouwdag begint.

Vervolgens gaat de bruidegom op pad met het bruidsboeket (dat hij volgens traditie zelf heeft besteld én betaald!) naar het ouderlijk huis van de bruid. En ook al heeft hij daar misschien de sleutel van: hij belt aan. De bruid moet dan de deur opendoen en pas dan zien jullie elkaars kleding. De zogenaamde "First Look". Uiteraard wordt deze door ons vastgelegd!

Of vanuit jullie eigen huis
Het kan onpraktisch zijn of onmogelijk om in het ouderlijk huis te verblijven, de nacht voor de bruiloft. Dat hoeft een mooie "First Look" niet in de weg te staan. De bruid kan bijvoorbeeld ook thuis blijven, terwijl de bruidegom zich voorbereidt in het huis van vrienden. Ook dan kun je je bruid ophalen in "haar" huis.

First Look op locatie
Je kunt de "First Look" ook bewaren voor een moment op een mooie locatie (park, trouwzaal) waarbij zorgvuldige planning en regie van je ceremoniemeesters cruciaal is. Het is dan immers wel de bedoeling dat jullie allebei op hetzelfde moment op die plek aankomen en elkaar daar voor het eerst zien. 

Elkaar pas voor het eerst zien voor het altaar?
Dat is helaas niet mogelijk. De Nederlandse wet staat niet toe dat je in de kerk trouwt vóór het burgerlijk huwelijk is voltrokken. De optie die dan nog overblijft, is dat jullie voor de wet trouwen in een eenvoudigere outfit en dat jullie je voor het kerkelijk huwelijk omkleden in de 'echte' trouwkleding. Alleen op die manier kun je elkaar voor het altaar nog echt verrassen.

Aan welke kant van de bruidegom loopt en staat de bruid?

Aan welke kant van de bruidegom loopt en staat de bruid?

Vóórdat jullie getrouwd zijn, staat en loopt de bruid aan de rechterkant van de bruidegom (en heeft ze haar bruidsboeket in de rechterhand).
Eenmaal getrouwd, staat en loopt de bruid aan de línkerkant van de bruidegom (en heeft ze haar bruidsboeket in de linkerhand). 

Aan welke kant van de bruid loopt en staat de bruidegom?

Aan welke kant van de bruid loopt en staat de bruidegom?

Vóórdat jullie getrouwd zijn, staat en loopt de bruidegom aan de linkerkant van de bruid.
Eenmaal getrouwd, staat en loopt de bruidegom aan de rechterkant van de bruid. 

De auto: hoe stappen jullie in en wie zit waar?

De auto: hoe stappen jullie in en wie zit waar?

Op weg naar de trouwceremonie.
Je zóu denken dat de bruidegom galant hoort te zijn en de deur voor de bruid openhoudt. Fout. De chauffeur houdt het linker achterportier open voor de bruidegom en die stapt als éérste in. Daarna opent de chauffeur het rechter achterportier voor de bruid waarna zij instapt. Vóór de huwelijkse plechtigheid zit zij dus rechts van de bruidegom in de auto.

Een stoet - maar toch ook weer niet.
Op weg naar het gemeentehuis (of later misschien de kerk) stapt het bruidspaar als laatste in de auto, maar vertrekken zij wel als eerste. Tegenwoordig is een echte "trouwstoet" niet praktisch meer, aangezien de verkeerswet een ongestoorde en ononderbroken doorgang van die stoet niet meer garandeert. De kans is dus groot dat jullie de volgauto's onderweg kwijtraken. Geen paniek, zorg dat er voldoende tijd is om naar het stadhuis of de kerk te rijden.

Aankomst en uitstappen
Volgens de traditie wachten jullie tot alle gasten zijn uitgestapt zodat zij jullie kunnen opwachten als jullie uitstappen. Jullie chauffeur opent eerst het portier voor de bruidegom, en loopt dan voor de bruidegom uit, om de auto heen om het portier voor de bruid te openen. De bruidegom assisteert de bruid bij het uitstappen. 

Weer instappen na de trouwceremonie
Als jullie ná de plechtigheid weer in de auto stappen om naar een volgende locatie te gaan, wordt het ingewikkelder: de chauffeur houdt nu alleen het réchter achterportier open, de bruid stapt als eerste in, en zij schuift vervolgens over de achterbank naar links waarna de bruidegom door hetzelfde portier instapt en zodoende dus réchts van de bruid komt te zitten. 

Geen chauffeur?
Als je geen chauffeur hebt (omdat jullie zelf rijden) dan neemt één van de getuigen van de bruidegom de taken van de chauffeur waar als het gaat om het openen van het portier voor de bruid. De bruidegom opent en sluit dan zelf zijn portier maar de volgorde van in- en uitstappen blijft hetzelfde als wanneer jullie wel een chauffeur zouden hebben.

De trouwringen

Zwarte trouwringen van zirkonium door MetalArt Alkmaar

De trouwringen

Historie
De ring staat voor de oneindige liefde tussen bruid en bruidegom. Vroeger was de ring ook een teken van bezit; alleen de vrouw droeg een ring, de man niet. Daar doen we gelukkig niet meer aan, de ringen symboliseren trouw, liefde en zijn in de trouwceremonie een bezegeling van jullie liefde.

Materiaal
Traditioneel zijn de trouwringen van goud, maar het staat jullie natuurlijk volkomen vrij om andere materialen te kiezen. Denk bijvoorbeeld eens aan zwárte trouwringen van zirkonium. Heel bijzonder! Dé specialist in dit soort trouwringen is MetalArt in Alkmaar, waar elke trouwring met de hand voor jullie wordt gemaakt. 

Aan welke hand?
De Romeinen en Egyptenaren waren van mening dat je de trouwring aan de linkerhand moest dragen. Dat zou te maken hebben met de 'Vena Amoris', de ader die vanuit de ringvinger aan je linkerhand een kortere verbinding met je hart zou hebben dan de ringvinger van de rechterhand. Het is een theorie, we geven het maar even door.

Religieuze overwegingen
Je kunt de plaats van de trouwring ook laten bepalen door je geloofsovertuiging. Tradtioneel dragen katholieken in Nederland de trouwring aan de linkerhand. Protestanten dragen hem aan de rechterhand. 

Wie eerst?
De bruidegom schuift eerst de ring om de vinger van de bruid, daarna is het haar beurt om haar bruidegom 'te ringen'.

Trouw je ook in de kerk?
Dan worden er bij de ceremonie voor het burgerlijk huwelijk géén ringen uitgewisseld. Dat doen jullie dan pas tijdens de ceremonie in de kerk.

Rijst gooien

Rijst gooien

Rijst gooien naar, en vooral over het bruidspaar heen is een trouwtraditie uit het Verre Oosten. De bruiloftsgasten wensen het bruidspaar op deze manier veel voorspoed, vruchtbaarheid en het 'ontbreken van gebrek' toe.

Rijst is niet het enige wat over het bruidspaar gestrooid kan worden. Ook andere granen kunnen worden gebruikt, met dezelfde betekenis als rijst.

In Nederland zien we dit trouwens niet vaak. Al is het maar omdat het in lang niet alle gemeentehuizen of kerken gewaardeerd wordt als je met rijst gaat strooien. Veel vaker zien we dat de gasten een erehaag vormen en dat iedereen een buisje bellenblaas krijgt. Vinden aanwezige kinderen ook veel leuker én het levert (naar onze mening) mooiere plaatjes op!

De bruidstaart

De bruidstaart

Historie
Koning Wilhelmina was degene die in 1901 voor het eerst een echte bruidstaart introduceerde in Nederland. Die had ze afgekeken van de enorme "Royal Cake" die de Engelse Queen Victoria had laten maken voor de bruiloft van haar dochter.

Omdat de gewone burger er niet aan dacht om zomaar een adellijke of koninklijke gewoonte over te nemen, duurde het toch nog zo'n 50 jaar voordat de bruidstaart zoals we hem nu kennen, gebruikelijker werd in Nederland. 

Een bruidstaart is veelal een 'bouwwerk' van meerdere lagen of etages, met meestal onderaan de grootste laag en dan steeds kleiner wordende lagen of etages daarboven.

Wie snijdt de taart aan?
Vroeger sneed alleen de bruid de taart aan, als symbool voor het feit dat zij elke dag voor een maaltijd zou zorgen. Tegenwoordig snijden bruid en bruidegom sámen de taart aan; de bruid neemt het mes in de hand, de bruidegom legt zijn hand op de hare en zo snijden ze samen het eerste stuk taart uit de onderste laag van de bruidstaart. Vervolgens 'voeren' ze elkaar een hapje taart. Volgens sommigen is dat om te bevestigen dat zij beloven voor elkaar te zullen zorgen. 

Wanneer wordt de taart aangesneden?
Normaal gesproken doe je dat direct na de huwelijksceremonie. Praktisch gezien komt het er dan vaak op neer dat je eerst naar de locatie gaat waar de receptie plaats zal vinden. Vóór de eigenlijke receptie begint, snijden jullie de taart aan en drinken jullie koffie/thee met de mensen die bij de ceremonie aanwezig waren. Je kunt het natuurlijk ook op een ander moment doen, dan moet je er alleen wel rekening mee houden dat je veel meer taart nodig zult hebben

Kado's voor het bruidspaar

Kado's voor het bruidspaar

Gedurende de dag ontvangen jullie van de bruiloftsgasten kado's. Vaak weten bruidsparen niet zo goed hoe daar nou mee om te gaan; moet je ze meteen uitpakken, of niet?

De kleine kring
Vaak gaat het bruidspaar met de 'ceremoniegasten' direct na het trouwen in het stadhuis naar een locatie voor koffie, en het aansnijden van de bruidstaart (meestal ook de locatie van de receptie). In die kleinere kring worden dan vaak al kado's gegeven en dan is het niet raar om die dan ook meteen uit te pakken. Enveloppen-met-inhoud laat je echter weer wél dicht, tenzij de gever erbij vermeldt dat er geen geld maar een speciale waardebon in de envelop zit, bijvoorbeeld. 

De receptie
Tijdens de receptie, waar veel meer mensen langs zullen komen, is het niet gebruikelijk dat je alle kado's meteen gaat uitpakken. Dat zou namelijk ook inhouden dat de gasten erg lang op elkaar moeten wachten én dat jullie ook het grootste gedeelte van de receptietijd kwijt zijn aan het uitpakken. Iedereen heeft wel iets bij zich, immers!

De kado's worden daarom op een speciale tafel verzameld en de enveloppen-met-inhoud gaan in een mooi versierde doos.

Het feest
Ook als er mensen zijn die alleen 's avonds op het feest komen, is het niet de bedoeling dat je de kado's van die mensen direct uitpakt. 

Stickertjes met namen
Wel is het belangrijk dat er iemand is die stickertjes op de geschenken kan plakken met de naam/namen van de gever(s). Het is namelijk wel gebruikelijk dat je binnen 1 à 2 weken na de bruiloft bedankkaartjes stuurt naar degenen die jullie hebben verblijd met een kado of envelop.

Onthoud: tradities zijn leuk, etiquette is interessant, maar uiteindelijk zijn júllie degenen
die bepalen "hoe het hoort" op jullie bruiloft!

Prijs: € 1.950,-

Twee professionele fotografen
Ongeacht het aantal uren.
Fotografie van jullie héle trouwdag.
Inclusief BTW en álle kosten.
Klik hier voor alle informatie.

 
Klik op de slider om het voorbeelden-album te bekijken
Gratis en vrijblijvende kennismaking bij jullie thuis.

Creativiteit, passie en vakkennis in trouwfotografie.

Beste Bart en Martin,

We genieten elke dag nog na van de prachtige foto's. Wat ben ik blij dat we voor jullie hebben gekozen als fotografen op onze bruiloft. We willen jullie daarom nogmaals bedanken voor de geweldige dag en wij raden jullie bij iedereen aan. Relaxt, vertrouwd, gezellig en niet te vergeten: Top werk.
Jens en Agnes

 info@trouwfotomakerij.nl  •   06 - 111 02 999  •   072 - 56 26 910

Je vindt ons ook op:

Vraag jullie gratis WeddingGoodiebag aan!

Alle afbeeldingen op deze website zijn 2021 Trouwfotomakerij en mogen niet zonder toestemming elders worden gebruikt.

KVK inschrijving 55752772 - BTW nr. NL002066322B15

Met dank aan de bruidsparen die toestemming gaven enkele van de foto's uit hun reportage op deze site te tonen.

Privacyverklaring  •  Reset cookietoestemming

Website door Netweters Alkmaar

Alle afbeeldingen op deze website zijn 2021 Trouwfotomakerij
en mogen niet zonder toestemming elders worden gebruikt.

KVK inschrijving 55752772 - BTW nr. NL002066322B15

Met dank aan de bruidsparen die
toestemming gaven enkele van
de foto's uit hun reportage
op deze site te tonen.

Privacyverklaring  •  Reset cookietoestemming

Website door Netweters Alkmaar